12 Aralık 2014 Cuma

Tüm Zamanların En Pahalı 10 Alan Adı



Alan adı ya da diğer bir ifadeyle domain pazarı her geçen yıl çok daha yüksek fiyatlı satın alma işlemlerine sahne oluyor. Diğer yandan bu zaman kadar gerçekleşen milyon dolarlık alışveriş de son derece ilgi çekici ve geleceğe yön gösterici türden. Tabii ki söz konusu alışverişlerin önemli göstergelerinden biri de hangi sektörün internet dünyasındaki geleceğinin daha parlak olduğunu göstermesi. Zira yapılan yatırımların belli alanlarda ağırlık kazandığı açıkça görülebiliyor.

Peki, bu zamana kadar gerçekleşen alan adı satın alma işlemlerinde konu olan, diğer bir ifadeyle tüm zamanların en pahalı alan adları neler?

Tüm Zamanların En Pahalı 10 Alan Adı (Domain)

10 – Beer.com
2004 yılında gerçekleşen alışverişte 7 milyon USD karşılığında el değiştirdi. Ancak bu satın alma işlemi bir yatırım amacıyla yapıldı. Sitenin açılışında kaydedilip satın alınmayı bekleyen alan adı sayfalarındaki gibi bir sayfa mevcut.

9 ve 8 – Business.com ve Diamond.com
Sekizinci ve dokuzuncu sırayı birlikte paylaşan bu iki alan adı (domain) en pahalılar listesinde yer alan aynı fiyatla satılmış iki domain. Bu iki alan adını satış fiyatı 7.5 milyon USD.

7 – Fb.com
Zamanında ilk sahibi tarafından kaydedildiğinde muhtemelen bu kadar değerleneceği tahmin edilmemiştir. Ancak Facebook gibi bir sosyal medya devinin ortaya çıkması ve büyümesiyle birlikte söz konusu sosyal medya sitesinin kısaltması şeklinde görünen Fb.com 2010 yılında 8.5 milyon USD karşılığında satıldı. Bu satın almanın sonrasında domain daha çok @facebook.com uzantılı e-posta için kullanılsa da adrese tıklandığında bildiğimiz facebook anasayfasına ulaşıyor.

6 – P*rn.com
Yetişkinlere yönelik içerik sunmak amacıyla ve bu konuda akla gelebilecek ilk isim olan P*rn.com 2007 yılında el değiştiren bir başka domain. 9.5 milyon USD karşılığında satın alınan bu alan adının SEO konusunda da sahibine büyük katkı sağlayacağı düşünülüyordu.

5 – Fund.com
Finansal hizmetler konusunda bir ana mecra olması amacıyla satın alındığı düşünülen bu domain'i daha sonra kendisini park etmiş popüler domainler arasında gördük. 2008 yılında 9.99 milyon USD karşılığında alındı.

4 – Hotels.com
İnternet dünyasının en popüler ve gelir getiren sektörlerinden biri de kuşkusuz turizm. Özellikle tatil ve seyahat kapsamında hizmet sunan internet sitelerinin değerleri gün geçtikçe artıyor. Tabii ki bu sektörde araba kiralama, seyahat ya da tatil gibi Türkiye’de de ciddi miktara alıcı bulmuş alan adları var. Hotels.com da küresel bazda en pahalı isimlerden biri. 2001 yılında el değiştiren bu domaine 11 milyon USD fiyat biçildi.

3 – S*x.com
Aynı sektör için alınan listemizdeki diğer alan adından çok daha pahalı olan bu kelime sadece seksi değil aynı zamanda cinselliği de kapsadığı için çok daha değerli bulunabilir. 2010 yılında bu domaini satın alan da öyle düşünmüş olacak sektördeki diğer popüler kelimeden daha fazla para ödemeyi kabul etmiş ve 13 milyon USD karşılığında satın almış.

2 – PrivateJet.com
Listede yer alması sürpriz olan ancak listenin ikinci sırasında yer alması daha da sürpriz olan bir alan adı. Muhtemelen birçok otoritenin en fazla 5 milyon dolardır diyeceği bu alan adı 2012 yılında 30.18 milyon USD karşılığında satın alındı. Domain üzerine adı ile aynı hizmeti içeren bir servis kuruldu.

1 – Vacationrentals.com
Tüm zamanların en pahalı alan adı olma unvanını elinde bulunduran vacationrentals.com ilginç bir şekilde ne kumar ne de cinsel içerik çağrıştırmayan bir isme sahip. 2007 yılında satışı gerçekleşen alan adı için tam 35 milyon USD ödendi. Şu anda aktif bir şekilde yayın alan alan adı üzerinde tatil, seyahat ve bu yöndeki fırsat içerikleri sunuluyor.

www.webtrendleri.com'dan alıntıdır.